Болницата в Шумен е препълнена

Лекари не могат да приемат всички, които се нуждаят от лечение

09.11.2020 | 21:38 Редактор: Калина Донкова

Болницата в Шумен няма възможност да приема повече пациенти. Причина за това е липса на болнични легла и недостатъчен брой медицински кадри. Лекарите там вече са принудени да отказват хоспитализация.

Десет пациенти с коронавирус са починали в рамките на три дни в МБАЛ-Шумен. Това съобщи ръководителят на направление "Медицинска дейност‘ в лечебното заведение – Йорданка Маринова. Загубилите битката с вируса са на възраст между 56 и 86 години.

В момента в болниците са настанени 235 пациенти, а 173 от тях са с положителен PCR за Ковид-19. 62-ма все още нямат уточнена диагноза. За периода 6-8 октомври новопостъпилите за лечение пациенти са 50, а изписаните 29. От РЗИ съобщиха за 100 души в областта, поставени под карантина.

Обстоятелствата в Шумен налагат обсъждания за по-ранно изписване на пациенти с подобрение и с назначаване на домашно лечение. Друг възможен вариант е пациентите да бъдат насочвани в лечебни заведения от съседни области, като вече има съгласие от две по-малки болници.  

Как се справят медиците в Шумен и какъв е изходът от тази здравна криза? Разговор по темата със Соня Върбанова, председател на Медицинската федерация към КТ "Подкрепа" в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК