Раждане по време на Ковид-19: Искат ли отрицателен PCR от родилките?

Бременните пациентки трябва да си направят и платят сами PCR тест, за да бъдат хоспитализирани

06.11.2020 | 12:01 Редактор: Радостина Димитрова
Раждане по време на Ковид-19: Искат ли отрицателен PCR от родилките?

В столичния "Майчин дом" искат предварителен PCR при прием на родилки.

"Може да се направи, където е удобно на жената. При нас цената е 120 лева и резултатът излиза до 24 часа", обясниха от лечебното заведение пред "Монитор".

Две заразени с коронавирус са постъпили в родилното отделение на МБАЛ-Добрич, съобщи началникът на отделението д-р Ивайло Петев. Първият случай е бил преди 3 месеца. Вторият - отпреди седмица. Постъпилата родилка спестила на лекарите, че е била под карантина заради съпруга си, който бил с положителен резултат. Ден преди да роди, получила симптоматики, а PCR тестът се оказал положителен. Новороденото бебче било с отрицателни за коронавирус резултати. Майката и детето останали в отделението, докато изтече карантината.

PCR тестове не се изискват при постъпване на родилките в отделението, каза още д-р Петев. Такива се правят само ако има съмнения и до излизане на резултатите жените стоят изолирани в отделни помещения.

Досега не е имало бременна пациентка с коронавирус, но непрекъснато постъпват родилки, които са пътували или са били в някои от рисковите държави. Това коментират от родилните отделения във варненските болници и от СБАГАЛ "Проф. д-р Димитър Стаматов".

Според АГ специалистите успешните раждания в страната от заразени родилки потвърждават твърдението, че вирусът не се предава от майката на детето.

Въпреки това във всяко от здравните заведения има предвиден вариант за настаняване и обгрижване на заразена родилка.

PCR тест за новопостъпваща родилка се прави само при наличие на симптоматика, съобщиха от специализираната болница "Ниа Мед" в Стара Загора, където са предвидили няколко легла за евентуални положителни случаи, но поне до 5 ноември такъв казус не са имали.

Няколко са случаите на родилки с положителни тестове, коментират от АГ клиниката при УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", последният е приета по спешност 13-годишна казанлъчанка, която е родила недоносено бебе, преди да ѝ излязат резултатите от теста в родния град.

"Когато знаем, че родилката е позитивна, е отделена самостоятелна зала, в която се извършва това раждане, съвсем отделен вход. Всички работещи лекари покрай родилката са с предпазни средства", коментира доц. Георги Минков от клиниката.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Шведките ще се тестват ли? Сигнализирай за неуместен коментар