ДКЦ-тата във Варна се включват в приема на пациенти с ковид симптоми

В морската столица също има недостиг на медицински персонал, заяви областният управител Стоян Пасев

06.11.2020 | 10:39 Редактор: Радостина Димитрова
ДКЦ-тата във Варна се включват в приема на пациенти с ковид симптоми

ДКЦ-тата във Варна ще бъдат включени в приема на пациенти със симптоми на Ковид-19, за да се разтовари опашката от чакащи пред Инфекциозната болница във Варна. Това съобщи областният управител Стоян Пасев след заседание на Медицинския щаб във Варна, предаде "Фокус".

Пасев посочи, че през почивните дни кабинети ще бъдат разкрити в ДКЦ "Света Климентина" и Курортната поликлиника. Областният управител на Варна допълни, че личните лекари реално са първи филтър и именно това са хората, които трябва да ориентират всеки един пациент как да действа при оплаквания.

"Това е първата точка, на която да се опре всеки със симптоми на респираторно заболяване. Едва след като джипито даде насоки, може да се обръща пациентът към болниците. Колкото и легла да разкриваме на този етап, няма как да поемат целия наплив. Работим по разкриването на ковид отделения в болницата в Девня и Транспортната болница", коментира още областният управител на Варна.

Стоян Пасев допълни, че УМБАЛ "Св. Марина" работи активно по разкриването на фургон извън сградата на Инфекциозната клиника, където да бъдат тествани пациентите, които идват при тях, и посочи, че са нужни няколко дни, докато фургонът бъде снабден с ток и вода.

В рамките на заседание е била обсъдена и идеята за разкриването на допълнителни легла в хотелски бази, но те може да се ползват за карантиниране и долекуване, тъй като няма нужната апаратура за лечение.

Идеята е ДКЦ-тата да са първият филтър на хората със симптоми, там да има кабинети, където да се правят тестове, рентгенови снимки и изследвания. Вчера са разкрити допълнителни 24 легла в УМБАЛ "Св. Марина", но се запълват много динамично.

Стоян Пасев коментира, че разкриването на допълнителни легла само по себе си не решава проблема.

"Нужни са и лекари, има сериозна нужда от медицински персонал. От Община Варна поеха ангажимент да насочат медицински екипи, които са на нейно подчинение, в помощ на колегите им в ковид отделенията. Има доброволци във всички лечебни заведения. Четирима лекари също са се отзовали на призива и са се пренасочили за работа в ковид отделенията, но има сериозен недостиг на медицински сестри", каза в заключение Стоян Пасев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Всички ДКЦ-та трябва да се включат Сигнализирай за неуместен коментар