Фандъкова: Посегателството над човешкия живот е потъпкване на демокрацията

Екатерина Захариева също осъди терористичния акт във Виена

03.11.2020 | 11:46 Редактор: Искра Ангелова
Фандъкова: Посегателството над човешкия живот е потъпкване на демокрацията

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати съболезнователно писмо до кмета на Виена Михаел Людвиг във връзка с трагедията, случила се в австрийската столица. "Приемете моите съболезнования към семействата и близките на жертвите в терористичната атака. Всяко посегателство над човешкия живот е престъпление и грубо потъпкване на принципите на мира и демокрацията, в които нашите два града вярват", се казва в писмото.  

"Животът, здравето и свободата на хората, особено в тази трудна социална и хуманитарна криза, пред която сме изправени, е най - висша ценност, зад която всички ние трябва да бъдем обенинени. Изразявам своята човешка и приятелска съпричастност към вас и споделям скръбта на семействата и близките на загиналите. Ние сме с вас, в молитвите си сме с Виена. Да бъдем единни в този тежък за Европа и човечеството момент. Пожелавам сили и кураж на всички хора и бързо и пълно възстановяване на ранените", написа още кметът на София Йорданка Фандъкова.

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева също осъди терористичния акт във Виена и изрази съболезнования и солидарност с народа на Австрия.

"Дълбоко съм шокирана от новината за въоръжени нападения срещу мирни граждани в центъра на Виена. Позволете ми от името Министерство на външните работи на Република България и от свое име да изразя най-искрените си съболезнования към семействата и близките на загиналите, и да пожелая бързо оздравяване на ранените", казва Екатерина Захариева в съболезнователна телеграма до австрийския министър по европейские и международнте отношения на Александер Шаленберг.

"Българското правителство и общество решително осъждат тези варварски, терористични актове. Не може да съществува никакво оправдание за насилието срещу невинни и невъоръжени хора. Подобни злодеяния предизвикват само гняв и отвращение сред българските граждани", се посочва още в съболезнователната телеграма от Екатерина Захариева.

Българският министър на външните работи подчертава и готовността на България за засилване на сътрудничеството и съвместните действия за унищожаване на всяка форма на тероризъм.

Във връзка с терористичния акт във Виена Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи в австрийската столица, по възможност да не излизат от домовете си и да избягват центъра на столицата.

Препоръчително е внимателно да се следят указанията на местните власти, както и съобщенията в средствата за масово осведомяване, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при терористичния акт. В посолството ни не са постъпвали сигнали с молба за помощ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК