Разясниха кога сме под домашна карантина за 10 дни и кога за 14

СРЗИ изброи предписанията

02.11.2020 | 13:53 Редактор: Радостина Димитрова
Разясниха кога сме под домашна карантина за 10 дни и кога за 14

В кои случаи трябва да останем под карантина вкъщи и кога домашната изолация е за 14 и кога за 10 дни? Столичната регионална здравна инспекция изброи предписанията.

На задължителна изолация или лечение в домашни условия за период от 14 дни от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат: заразоносители без симптоми; хора с леки клинични оплаквания (телесна температура < 38 градуса, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение), такива с потвърден случай на Ковид-19, за които лекуващият лекар е предложил болнично лечение, но те писмено и изрично са заявили отказ от такова.

Всички близки контактни на потвърден случай на Ковид-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай. Това означава, че ако сме се виждали с някого в понеделник, но той е дал положителна проба в сряда, започваме да отброяваме 10 дни считано от понеделник.

Под карантина за срок от 10 дни се поставят и хората, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Болните 14 дни, а контактните 10. Накратко. Сигнализирай за неуместен коментар