Д-р Симидчиев: Мръсният въздух и мъглите улесняват разпространението на вируса

"Апаратура лесно се купува, но не можем да си купим лекари на кредит", добави той

28.10.2020 | 21:44 Редактор: Ивет Арабова

2 569 нови случая на Ковид-19 за денонощие, задълбочават се проблемите с липсата на медици в страната. С идването на зимата пък времето над София утихва, започват мъглите, което задържа мръсния въздух ниско над земята. Каква е връзката между мръсния въздух и Koвид-19?

"Има поне две различни хипотези. Едната е свързана с това, че замърсяването на въздуха влияе върху имунния отговор на нашите дихателни пътища и улеснява размножаването на вируса. Втората е, че частиците във въздуха могат да станат ядра на разнасяне на вируса. Високите нива на замърсяването и мъглите позволяват по-лесно да се разпространява вирусът", каза пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването "Денят ON AIR".

Според него трябва да се учим от грешките си и не е задължително да има само дистанционно или само присъствено обучение, а то да бъде смесено.

"Имаме проблем, системата е под риск, но все още има възможност да намалим скоростта на разпространение с физическата дистанция, маските и миенето на ръце. Бройката на заразени ученици и учители е равна, но учителите в училищата са около 10 пъти по-малко от учениците", посочи пулмологът.

Д-р Александър Симидчиев призова хората, които имат рискови фактори като диабет, високо кръвно да се пазят, да носят маски и да спазват дистанция

"Трябва да бягаме от това да изказваме крайни мнения. Те водят до объркване. Вече все повече хора виждат заболели с Ковид-19. Имаме експоненциално нарастване, за последната седмица ръстът е около 80%. Това е изцяло резултат от поведението на хората", категоричен бе пулмологът.

По думите му броят на хоспитализациите от общия брой диагностицирани върви надолу, което значи, че се подмладява контингентът от заразените.

"От тези, които влизат в болница, процентът на тези в интензивно нараства, което значи, че влизат по-тежки случаи в болниците. За последните 7 дни средно на ден загиват по 20 души", добави д-р Симидчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и недостигът на легла и медицински персонал в много от здравните заведения в страната.

"Апаратура лесно се купува, но не можем да си купим лекари на кредит. Неслучайно тази професия е регулирана. Големият проблем при пандемията е комуникацията с населението и в професионалната гилдия, хората щяха да са по-спокойни и по-информирани", отбеляза пулмологът.

Д-р Александър Симидчиев призова хората, които имат рискови фактори като диабет, високо кръвно, да се пазят, да носят маски и да спазват дистанция

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК