Лекари за отварянето на Ковид отделения: Онкоболни и бебета ще са застрашени

В онкологичния център в Шумен започват да лекуват пациенти с коронавирус

28.10.2020 | 18:39 Редактор: Ивет Арабова

В София в четирите общински болници се лекуват общо 72 души с коронавирус. Местата в тях обаче вече не достигат. 

"В трите многопрофилни общински болници, които работят с Ковид пациенти, капацитет е запълнен, леглата, отделени за болни, са запълнени, във Втора градска болница е открито ново отделение за прием на заразени с Ковид, няма персонал", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Със заповед на здравния министър всички болници в т.нар. "червени "зони трябва да разкрият Ковид отделения с минимум 10% от общия брой легла, а при по-малките – с минимум пет на сто. Против нея обаче се обявиха представителите на специализираните болници, защото смятат, че това ще постави онкоболни и новородени опасно близо до вируса.

В някои области вече започнаха да изпълняват разпореждането на здравния министър. Така в онкологичния център в Шумен започват да лекуват пациенти с Ковид. Крайната мярка се налага, защото МБАЛ Шумен е с препълнен капацитет, а във Велики Преслав, където беше предложено да се прехвърлят част от пациентите – няма лекари. Управителят на КОЦ-Шумен е против настаняването на болни от Ковид в центъра заради риск от зараза на онкоболните, друга алтернатива обаче – няма и ще приеме пациенти. 

Заради кризата МБАЛ-Шумен набира доброволци и медицински персонал. На призива се отзовава специализантът по кардиология Ален Христов. Младият лекар е решил да помогне на колегите си там, които вече изнемогват и физически. В многопрофилната болница във Враца затварят две отделения, а 30-те легла от тях ще се използват за пациенти с коронавирус.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК