Криза в болницата в Попово: Отделенията са пълни, персоналът изнемогва

По-голяма част от лекарите и сестрите са в пенсионна възраст

28.10.2020 | 17:33 Редактор: Ивет Арабова

Продължава кризата с медицинския персонал и легла. Болницата в Попово е на предела на възможностите си. Освен че лекуват заразени с коронавирус, останалите отделения също са пълни, а персонал няма.

Христина работи като медицинска сестра в обособеното Ковид отделение в болницата в Попово вече от месец, буквално живее в болницата.

"Тук положението е трагично. Нямаме лекари, нямаме сестри, нямаме санитари, изнемогваме. Работим по 24 часа непрекъснато, нямаме персонал, изтощени сме. Единствено работим за благото на пациентите, за тяхно здраве, в тяхно име", сподели Христина Христова.

Въпреки притеснението си от зараза Христина не спира да работи. В момента в отделението има 13 заразени с коронавирус, сред тях има и лекар. 

"3 сестри се разболяха от нашите и един лекар и затова сега вземам и лични лекари, от други отделения командировам сестри и лекари, за да могат да помагат да издържим на тази ситуация", каза директорът на МБАЛ-Попово Йовчо Яков.

Лекари и сестри липсват и в останалите отделения. По-голямата част са в пенсионна възраст и всеки момент могат да решат да се оттеглят. Детското отделение също е препълнено заради грипната вълна 

"Натоварено е, трудно е, има нужда от персонал. Липса на персонал, извънредни дежурства, стават такива работи", обясни шофьорът на линейка Калин Радев.

До скоро в болницата в Попово не са достигали и местата за болни в Ковид отделението, но с разрешение на министъра те са увеличени с 10. Въпреки това, там не може да се приеме дори и още един заразен, тъй като персоналът е недостатъчен.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК