Депутат от БСП: Бюджет 2021 ще увеличи неравенствата

"Бедните ще станат трайно бедни, а богатите - трайно богати", посочи Виолета Желева

28.10.2020 | 21:29 Редактор: Георги Камарашев

"Бюджет 2021 не е социален. Няма ефективност от разходите, които ще се направят. Бедните ще станат трайно бедни, а богатите ще станат трайно богати. Управляващите си купуват гласове с наши пари."

Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" депутатът от БСП Виолета Желева във връзка с одобрения законопроект и актуализираната средносрочна прогноза на Бюджет 2021.

По думите ѝ допълнителните 40 лв, които се предвиждат за всяко дете, са крайно недостатъчни.

"Тази социална мярка, която се обсъжда, да има по 40 лв. за всяко дете, е по своя замисъл добра. Всяко дете трябва да има равни права и към него трябва да подхождаме по един и същи начин. Обаче какво се случва на практика? Родители с доходи от по 2-3 хил. лева ще получат също по 40 лв. За бедните родители това са нищожни пари", коментира социалистът пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на планираното увеличение на пенсиите, Желева определи като "гавра" намеренията на правителството. За едни щяло да има 20% увеличение, за други само 5% и трябвало да се намери механизъм за преодоляване на тази пропаст.

Според Желева за да се подобри положението на пенсионерите, е важно да се направи преизчисляване. Това било изключително наложително, защото щяло да засегне 1,3 млн. пенсионери. Депутатът изтъкна, че в момента преобладаващата част от пенсионерите ще бъдат ощетени и реално техните пенсии няма да бъдат актуализирани.

"Когато 3 години искахме това преизчисляване, ни се казваше, че пари няма. Сега изведнъж тези пари дойдоха. Най-вероятно ще се наложи да влезем в една неблагоприятна спирала от теглене на заеми. Колко ще струва това? На този етап никой няма точни сметки. Зависи кой ще управлява следващата година и по какъв начин ще разпределя средствата", допълни тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК