Ученик: Може да има съученици, които да не могат да се подготвят за матурата

Гимназистите и студентите минават преминават на онлайн обучение от утре

28.10.2020 | 19:01 Редактор: Радостина Димитрова

Гимназистите и студентите минават преминават на онлайн обучение от утре. Със заповед на здравния министър няма да се провеждат извънкласни дейности и обучения в езикови центрове и занимални. Засега детските градини няма да бъдат затваряне. Ще преминат ли обаче и по-малките ученици да дистанционно обучение. 

Дванадесетокласникът Росен Чавдаров от Лясковец и сестра му разполагат с две устройства за предстоящото онлайн обучение и ще се подготвят в различни стаи в дома.

При нас не е проблем, но има семейства, които нямат тази възможност и децата им остават без съответното внимание и няма как да наваксат с уроците! Хора като нас, които са 12-и клас, има съученици, които няма как да се подготвят за матурата, както примерно аз ще се подготвя! А трябва да имаш интернет, а има хора, които и интернет нямат", споделя Росен.

Все още има семейства в града обаче, особено такива с повече от един ученик, които не разполагат с необходимите устройства. В едно от училищата вече подготвят списък на тези, които няма как да се включат в онлайн обучението. 

"Ние им предоставихме техника - таблети. А интернет им предоставихме също. За определен период от време училището закупи карти и предостави на семействата", заяви  Даниела Арабаджиева, директор на СУ "Максим Райкович"

Според някои експерти не трябва да се спира образователната система, а в момента има по-малко от 2% заразени и карантинирани ученици.

"Образователните институции и училищата са възможно най-безопасната среда. Ако има някаква причина да се е разраснала заразата след 15 септември, тя е минимална. Това е политическо решение на министъра на здравеопазването, но не е толкова експертно", коментира Юлиян Петров от синдикат "Образование" 

"Децата трябва да се срещнат с вируса, за да развият имунитет и да се превърнат в бариера пред разпространението му.... Алтернативната стратегия на това, което се прави в момента, е да се фокусира защитата към уязвимите групи, към възрастни учители", смята д-р Стойчо Кацаров – бивш зам.-министър на здравеопазването .

"В София, където има най-много заразени, към момента не се налага затваряне на детските градини", увери кметът Фандъкова.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК