Ядосан лекар: Изпуснахме времето, трябват крути мерки веднага!

Два метра разстояние, никакъв градски транспорт, работа от вкъщи, съветва д-р Фурнаджиев

27.10.2020 | 21:33 Редактор: Юлия Христова

Нови черни рекорди на заразени и починали от коронавирус в България - ще се взриви ли здравната система?

Като лекар съветвам за следното: 2 метра разстояние и никакъв градски транспорт по възможност, също - работа от вкъщи, чистота, къпане всеки ден. Относно взимането на проби за PCR тестове - неприятно е да се вземе секрет от носа, защото се стига почти до корена. Така е и с гърлото - дълбоко, за да има добра намазка. Ако си измиете зъбите, пиете кафе или ядете бонбон, лекарят все едно не е взел нищо. Това каза за "Денят ON AIR" специалистът по УНГ д-р Богомир Фурнаджиев.

Според него е имало много тънки моменти, които били неглижирани във времето.

"Трябва да се направят курсове, за да може правилно да се взимат секрети и проби", посочи той и добави, че системата е претърпяла много критики.

"Живея до гимназия - учениците отиват да пият кафе, свалят маските, след което се прибират. Изпуснахме времето за мерките, преди седмици трябваше да се затворят стадионите. Привърженик съм на разстоянията. Маските спират прах, бактерии, но трябва и разстояние", допълни лекарят.

"Защо пак в автобусите не се влиза от предната врата?", попита той.

"За да имате патология, трябва да мине през горните дихателни пътища", обясни д-р Фунардижев за Bulgaria ON AIR.

Според него плановите операции не бива да спират в лечебните заведения

"Когато сте в гнездото на заразата, няма как да не се заразите. Ние обаче забравяме и алергиите. Ядосан съм, трябват крути мерки веднага!", посочи д-р Фурнаджиев.

По негови думи у нас можело да се направи малка обособена полева болница. 

"Персоналът го няма, защото лъснаха дупките от последните 20 г. Няма време за чакане. Категорично трябва да е силен имунитетът, но не както спортистите взимат добавки. Препоръчвам витамин Д, да се ляга преди 23:00 ч, да не се консумира почти никакъв концентриран алкохол", посочи лекарят. 

"Трябва да гледаме САЩ, Испания, Германия, Франция и да се учим от тях. Те приземятват самолети, ние тук мачове играем. Това е по политически причини - идват избори и това е в основата на всичко. Ни сме като дете, изплашихме се и направихме добре в началото. Лятото беше по-топло, а сега със стандартните вируси нещата се съчетават и не са никак добре", допълни д-р Фурнаджиев. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
stoil_1921
преди 3 години
И това ако е лекар!? Един уплашен многогзнайко! Знае ли се какъв процент от починалите с Ковид 19 са пушачи? А употребяващи алкохол? Какъв процент са починалите с Ковид 19 от всички починали? Защо не се разрешават аутопсии на починалите, които са с Ковид 19? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Nokia
преди 3 години
Тоя сега ще започнат да го плюят веднага. Сигнализирай за неуместен коментар