Кои пациенти са с приоритет в сценарий с препълнени болници?

Голяма част от плановите случаи превръщат в спешни

26.10.2020 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

От днес в много болници в страната спират плановия прием. Пациентите, на които им предстои планирано лечение, трябва задължително да се консултират със своя лекуващ лекар. В по-голямата си част плановите случаи често се превръщат в спешни. 

"Планирането на лечебния процес може да бъде извършено само от лекуващия лекар. Това е изключително важно. Пациентите не трябва да бягат от своите лекари", заяви зам.-председателят на Българската болнична асоциация д-р Андерй Марков пред Bulgari ON AIR

Освен спиране на плановите операции, болниците в страната трябва да разкрият и Ковид-отделения, ако заболелите в съответната област са над 120 души на 100 хиляди население. Според адвокат Мария Петрова обаче, здравното министерството все още не е подготвено с алгоритъм за това кой трябва да е приоритетният за лечение пациент, когато болниците се напълнят с хора. 

"Това е съществен правен пропуск, пред който ние ще бъдем изправени. Трябва да се създаде една по-голяма организация и този апел, който беше отправен за доброволчество от страна на студенти по медицина или на студенти по здравни грижи, аз намирам за леко неадекватен. От юридическа гледна точка това не са лица, които имат право да упражняват медицинската професия, без да имам никакви съмнения в техните знания и умения", обясни тя.

Заради усложнената обстановка все по-често лечебни заведения отказват да приемат пациенти с Kовид-19. Според д-р Десислава Кателиева от Aсоциацията на спешните медици, причината за това, е че се чака положителен PCR тест на пациента, а много често обадилите се за помощ на спешните медици имат само направен бърз тест.

С нарастването на броя на пациентите у нас нараства и натискът върху структурите на Спешна помощ. Често проблемът с леглата в спешните центрове се изразява в това, че ако преди 5 минути е имало свободно легло в Ковид отделението, докато линейката отиде до дома на пациент, леглото вече е заето от пациент, отишъл направо на място в лечебното заведение.

Вижте повече в репортажа на Камелия Цветанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК