България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Лекар: Системата се задъхва, нямаме достатъчно антестезиолози

"Всички заедно ще се справим добре", заяви д-р Андрей Марков

26.10.2020 | 08:48 Редактор: Георги Камарашев

Само за седмица броят на инфектираните с Ковид-19 в болничните заведения се увеличи с 30%. Здравният министър задължи болниците да разкрият Ковид-структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. Ще удържи ли на натиска здравната система?

"Системата се задъхва. Ние в момента сме във военно положение. Аз съм оптимист, имаме много трудности и полемики, но в крайна сметка виждаме, че се справяме сравнително добре със ситуацията. Преобладаващото мнение е, че всички заедно ще се справим добре", заяви д-р Андрей Марков, зам.-председател на Българската болнична асоциация и управител на "Аджибадем Сити Клиник".

По думите му в студиото на "България сутрин" водещ проблем е липсата на анестезиолози в страната.

"Повечето от случаите на Ковид-19 се лекуват в обикновени отделения. Големият проблем идва от липсата на анестезиолози. В момента сме малко по-готови, отколкото бяхме в началото на пандемията. Държавата предприе мерки за закупуване на апаратура", подчерта зам.-председателят на Българската болнична асоциация пред Bulgaria ON AIR.

От заповед на здравния министър Костадин Ангелов стана ясно, че редица болници в шест области на страната спират плановия прием. Според д-р Марков планирането на лечебния процес може да бъде извършено единствено от лекуващия лекар. 

"Плановият прием е бил прекъсван и забавян и в миналото. Планирането на лечебния процес може да бъде извършено само от лекуващия лекар. Ако един болен може да бъде лекуван планово, това решение може да бъде взето единствено от неговия лекуващ лекар.  Трудно е да се организираме, но е лесно да си представим тези 10%, ако ситуацията се усложни. При всички случаи, в болниците няма да има толкова инфекционисти, колкото легла биха открили. Това състояние изисква присъствието на лица с медицинско образование от различни специалности. Със или без апаратура, която всички бихме желали да имаме", обясни специалистът.

Според д-р Марков здравната система би могла да се справи с извънредната ситуация, породена от Ковид-19.

"В крайна сметка и медицинските специалисти са обикновени хора, нормално е да има страх. Но тези специалисти са по-безстрашни от нас, защото всеки ден се сблъскват със смъртта. Медицинските специалисти отдавна са наясно, че трябва да действаме в извънредна ситуация. Готов съм да мисля, че можем да се справим, защото имаме и повече лекарствени средства, имаме и алгоритъм за действие при това заболяване", категоричен бе той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 8 месеца