БАЗ и СЗБ скочиха: Манипулирани данни демонизират развлекателния бранш

Разпространиха остра декларация срещу затварянето на заведения

26.10.2020 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
БАЗ и СЗБ скочиха: Манипулирани данни демонизират развлекателния бранш

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с остра декларация. Те изразяват възмущението си от "манипулативното представяне на данни" с твърдението, че 41,88% от тестовете, направени в нощните заведения, са положителни.

"В същото време от данните става ясно, че от началото на пандемията с Ковид-19 има 2 огнища, при които са тествани 117 човека, като 49 от тях са положителни. По наша информация, въпросните 2 случая на персонал с положителни тестове са още от периода преди отварянето в късната пролет на годината при подготовката на заведенията за работа. Подчертаваме – преди да са отворени, преди да заработи вентилацията и преди в тях да се допускат клиенти. И преди да бъдат прецизирани правилата за работа", настояват от БАЗ и СЗБ.

"Категорично възразяваме срещу тази откровена манипулация, използвана в момента за аргументиране затварянето на нощните заведения по решение на отделни кметове и регионални щабове", се подчертава в позицията им. 

Според тях засилените проверки през последните дни също доказват, че съществени и масови нарушения не се констатират. От 3000 проверки в търговски обекти имало констатирани 10 нарушения. 

"Недоумяваме от целенасочените опити за демонизиране на развлекателния бранш. От началото на пандемията демонстрираме отговорност и правим всичко възможно за осигуряване на безопасна среда и спазване на всички мерки. Нещо повече – ние сами предлагаме нови и нови мерки, за да запазим здравето на хората и препитанието на служителите си", се казва в декларацията на БАЗ и СЗБ.

Отново обаче били поставени в ситуация, в която препитанието на служители им е поставено на карта. А в цялото публично говорене този факт удобно се пропускал. 

"Затова остро осъждаме едноличните решения на отделни кметове за затваряне на заведения и намаляване на работното време, независимо че повечето колеги взимат нови и нови мерки, работят с минимален капацитет, персоналите носят маски, ползват се дезинфектанти, мери се температура. Търпят се огромни ограничения и загуби, за да се запазят работни места и да се спасят инвестиции", заявяват от БАЗ и СЗБ.

"Заявяваме готовност да защитаваме служителите си с всички позволени от закона средства, включително колективни искове, искове за дискриминация, искове за нанесени щети и пропуснати ползи", предупреждават ресторантьорите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
Еди кой си
преди 3 години
От самото начало работата ми изглежда нагласена. Сега само се убеждавам, че искат да ги фалират и хора да си загубят бизнеса за да може друг да дойде на тяхно място.. и това в световен мащаб. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Аз съм срещу затварянето. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 3 години
Их и тея лакоми г. Ъ. Зове искат да бъдат сред най, най, най.... Във времена на пандемия тези се загрижили за клиентела, която иначе отблъскват по всевъзможен начин през нормалните времена. Де ви имам и мързеливите "бизнесмени" селска буржоазия. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
По колко човека на маса може сега? Сигнализирай за неуместен коментар