България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Алибегов: Болниците не са препълнени заради работещите заведения

И клиентите да имат самосъзнанието да стоят само с компанията, с която са, посочи той

23.10.2020 | 09:36 Редактор: Юлия Христова

Националният оперативен щаб търси начин за намаляване на риска от Ковид-19 в ресторантите и нощните заведения. От полунощ, заведенията, баровете и дискотеките у нас работят с половината от капацитета си.

Няма здравен ефект от неработенето на заведенията в Европа. Нулев здравен ефект! Не знам защо Европа се концентрира върху тях, но не идва оттам заразата. Няма бармани и готвачи, заразени с Ковид-19, което значи, че мерките са адекватни. Това каза в "България сутрин" председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов и допълни: "Казахме, че няма да издържим второ затваряне, готови сме на компромиси".

"Не виждам връзката между болниците и заведенията. Чакахме, за да видим до какво ще доведе случващото се в Европа - затворени заведения, но числата с болните растат. Ако ни се докаже, че при затваряне заболеваемостта ще спадне, няма да се противят колегите. Имаме огнища в шивашки цехове, домове, училища, само в заведенията няма. Категорично сме против твърдението, че болниците са препълнени заради заведенията", каза още той за Bulgaria ON AIR.

Той и колегите му чакали 3 седмици да видят резултати в чуждите държави от взетите мерки, а при затваряне хората започвали да се събират на други места - вкъщи или където поискали.

"Когато имате капацитет от 400-500 места, ще се допускат наполовина клиенти. Ще се мери и температурата им. И клиентите трябва да имат самосъзнанието да стоят само с компанията, с която са, а не и с други хора. Фокусът се насочи към нас, но не е основателно, защото няма болни в заведенията. Ако ще остават 150 хил. души без работа, поне да има доказан здравен ефект", категоричен бе Алибегов.

Според него намаленото ДДС важи само когато работи едно заведение.

"На срещата следващата седмица ще обсъдим допълнителни мерки, с които да запазим здравето на клиентите и служителите си. Числата си растат всеки ден - Гърция, Франция, Германия, където нищо не работи от седмици. Като браншови организации няма да позволим това да се случи тук", подчерта Ричард Алибегов. 

"Не може да се оставят толкова много хора на улицата. Мислим за вариант с маски в заведенията, когато хората не се хранят. Има опции и ще ги предложим на Министерството на здравеопазването. Не сме против да пазим хората", допълни председателят на Българската асоциация на заведенията.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
Optimist
преди 3 години
Айде, стига сте ни занимавали с тоя, че ни писна. По-често го давате от премиера и президента взети заедно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 3
Нина
преди 3 години