Има ли отлив на клиенти в заведенията след заповедта на здравния министър?

Според бранша затварянето им е абсолютно крайна мярка, която не води до доказан здравен ефект

23.10.2020 | 20:22 Редактор: Георги Камарашев

Със заповед на здравния министър от днес броят на клиентите в нощните клубове и дискотеки трябва да бъде намален наполовина, а всички посетители да са на разстояние най-малко два метра. Как реагират собственици и клиенти в града?

Пламен е собственик на нощен бар. Заради новите мерки ще трябва да редуцира клиентите си наполовина, които така или иначе в последните месеци са по-малко.

"Има и така или иначе 30-40% отлив на клиенти поради една или друга причина, свързана с Ковид-19. Може би липса на средства, страх, спестяване, защото не знаят какво ще се случи хората", обясни той.

Според бранша затварянето на заведенията е абсолютно крайна мярка, която не води до доказан здравен ефект. 

"Не виждам връзката между болниците и заведенията. Чакахме, за да видим до какво ще доведе случващото се в Европа - затворени заведения, но числата с болните растат. Ако не се докаже, че при затваряне заболеваемостта ще спадне, няма да се противят колегите", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

От бранша смятат, че освен изисквания към тях, трябва да се завиши контролът и върху клиентите.

"Има доста хора, да, ходят от маса на маса. Не се спазват мерките, според мен", коментира Антонио Обрешков.

Някои от допълнителните мерки, които се обсъждат, са носене на маска при влизане, при отдалечаване от масата, както и намаляване на децибелите. Собствениците обаче се притесняват, че разходите им се запазват същите, а клиентите намаляват.

"В едно заведение има изключително много разходи, които са константни. В крайна сметка при нас токът е нещо константно. Дали е топло или студено, вътре няма как да пуснеш климатика за 50% от хората, които влизат. Той или работи, или не работи. Аспирацията е по същия начин - тя или работи, или не работи. Витрини, електроуреди, всякакви видове осветления, отоплителни електроуреди", обясни Пламен Манев, собственик на заведение.

А с влизане на заповедта започват и засилени проверки на нощните заведения, дали наложените мерки се спазват.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК