Директор на лаборатория: Цената на PCR теста е 30 лева

В страната ежедневно се правят хиляди такива

22.10.2020 | 18:50 Редактор: Георги Камарашев

PCR тестът трябва да се прави най-рано на четвъртия ден след установяване на контакт с носител на Ковид-19, а не по-рано, защото резултатът винаги би бил отрицателен. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев. В страната ежедневно се правят хиляди тестове. А на какви цени?

Около 8 месеца след обявяването на първия случай на Ковид-19 у нас, продължават и опашките пред лабораториите за PCR-тестове. Те струват между 90 и 120 лв. Пациентите обаче все по-често се питат това ли е реалната цена. 

"Около 30 лв. е цената, себестойността на всички материали, които се използват за PCR-а. Тук визирам материалчето, тампонът, с който се взима гърленият секрет. 30 лв. - толкова струва самият тест, заяви д-р Недялко Калъчев, директор на частна лаборатория.

За какво плащаме останалите над 60 лв? 

"Ние работим над капацитета. Има колеги, които работят до 11-11:30 вечерта. Апаратурата работи денонощно", обясни Калъчев. 

НЗОК също плаща на частните лаборатории за тестове, които са с направления. Цената обаче е различна. 

"Здравната каса плаща 60 лв. Пациентите плащат 90 лв, но общо взето между 60 и 90 лв. варира. Здравната каса е преценила, че трудът за това изследване може да бъде до 30 лв, ако грубо приемем че 30 лв са материалите. Останалите 30 лв са за труда и машините, техният внос, което не е толкова правилно, че може да се случи по този начин. Поради който факт има напрежение в системата на тема цена. Така когато здравната каса издава направление на човек, за да се изследва, плаща 60 лв за изследването. Цената за хората обаче варира между 90 и 120 лв", допълни д-р Калъчев.

А здравният министър Костадин Ангелов заяви, че държавата не може да определи пределна цена на PCR тестовете за частните лаборатории, именно защото са частни. 

Държавна лаборатория има и това е Националната референтна лаборатория. Там човек може да си направи безплатен тест, с направление от касата, но преди това трябва да е дал един положителен и един отрицателен резултат в частна лаборатория

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Така сте го написали, че нищо не разбрах! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Аз Варна
преди 3 години
Има ли герои да заплатят тези суми?А тези тестове ,които са направени за денонощие ,отново ли си ги плащат пациентите или са само за някои привилегировани, включително и за ц.ганите? Сигнализирай за неуместен коментар