Доц. Спасков: Има проблем с набирането на персонал за Ковид отделения

По отношение на носенето на маски на открито Спасков заяви, че това има дисциплиниращ ефект

21.10.2020 | 12:13 Редактор: Юлия Христова
Доц. Спасков: Има проблем с набирането на персонал за Ковид отделения

Коронавирусът не е особено опасна инфекция и трябва да спрем да нагнетяваме обстановката. Това заяви доц. Спас Спасков, бивш директор на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", в предаването "Бизнес старт“ на bloombergtv.bg.

Гостът обясни, че е нормално сега заболеваемостта да се повиши, тъй като навлизаме в сезона на грипа и изследванията, които се правят сега не винаги дават конкретен резултат.

"В предишните дни се получи изкривяване на данните заради увеличеният брой на изследванията, но тези данни скоро ще се нормализират“.

Според Спасков увеличението в броя на приетите в болница е свързано със страха сред обществото. По-важно е колко хора попадат в реанимация и броят на починалите, въпреки че при вторите трябва да се отчетат възрастта и съпътстващите заболявания, смята гостът.

"Мисля, че все още не бива да изпадаме в паника“.

Относно запълнения капацитетът на някой болници Спасков заяви, че това се дължи на недостатъчно гъвкавото реорганизиране на легла. Според него власите трябва да подпомагат този тип решения, за да се случват те по-бързо.

"Що се отнася до проблема с персонала сега започваме да събираме плодовете на това непрекъснато плашене колко медицински персонал се е заразил, защото то създава проблем с набирането на персонал, който да работи в Ковид отделения“.

"Но ние продължаваме да нагнетяваме обстановката и това е деформация, която трябва да променим“.

По отношение на носенето на маски на открито Спасков заяви, че това има здравословен и дисциплиниращ ефект, тъй като напомня на хората, че трябва да спазват хигиенните правила и им помага да се предпазват и от друг тип болести.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Маските са гъмжило от бактерии Сигнализирай за неуместен коментар