Пик на заразени медици, а болницата в Златоград има нужда от помощ

Българският прототип на ваксината срещу Ковид-19 се очаква до края на годината

17.10.2020 | 13:42 Редактор: Искра Ангелова

През последните 24 часа са регистрирани нови 37 случая на заразени с коронавирус медицински служители. А след 15 дни борба за живот, от Ковид-19 почина началникът на Отделението по акушерство и гинекология на болница "Дева Мария" в Бургас доц. Георги Хубчев. 

66-годишният лекар е бил диагностициран с коронавирус на 2 октомври и след влошаване на състоянието му е хоспитализиран в отделението по анестезиология и интензивно лечение. Доц. Хубчев беше отличен и с приз лекар на годината за 2019 г.

А заради усложнената епидемична обстановка и повишеният брой на заболели от Ковид-19, от болницата в Златоград се обърнаха за помощ към всеки, който може да помогне с продукти, лични предпазни средства, дърва за огрев.

Българският прототип на ваксината срещу Ковид-19 се очаква да бъде готов до края на годината.

"След като имаме прототипа в ръката си, ние трябва да решим какво да правим. И то, като казвам ние, не научният екип, който ще го разработи, а става дума чисто административно как ще се процедира нататък", заяви доц. Андрей Чорбанов от департамента "Имунология" в БАН и ръководител на екипа по разработката на ваксината. 

Той заяви още, че ако не получат помощ от държавата, ще се обърне към частни структури, които да финансират проекта.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК