Критично малко екипи на Спешна помощ, мъж почина, докато чака линейка

Битката на г-н Енев за живота на родителите му започва преди няколко дни

20.10.2020 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Битката на г-н Енев за живота на родителите му започва преди няколко дни, когато майка му дава положителен за Ковид-тест. Само за ден състоянието ѝ, както и това на съпругът ѝ се влошава, и синът им вика Спешна помощ.

"Влизат при тях двамата, докторът преглежда майка ми, качват я нея в линейката, но баща ми, понеже е в безпомощно състояние, благодарение на Ковид-19, а и той е с придружаващо заболяване, той е неадекватен и казва: "Не, аз ще остана да си умра вкъщи. И докторът му подава един лист да се подпише, че той иска да си умре вкъщи. Искам да питам как може да го оставят вкъщи", попита Енев.

Говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска коментира, че екипът на Спешна помощ е молил мъжа да го закарат до болницата, но той категорично е отказал и се е подписал, че не желае в болница.

Още същата вечер, в която екипът на Спешна помощ е откарал възрастната жена за хоспитализиране, синът на инфектираните получава обаждане, че връщат мaйка му обратно обратно у дома, защото Ковид-отделенията са препълнени и няма къде да я настанят. 

"В момента не е имало свободно легло, малко по-късно се е освободило", коментира Сунгарска.

Г-н Енев не се съгласява да я върнат вкъщи и малко след това жената е настанена в "Пета градска болница". След още един ден състоянието на баща му обаче, става критично и Енев отново звъни на Спешна помощ. Налага се да чака. 

"В 06:40 им се обадихме, отидох, разбих вратата, защото той не можеше да си отключи вратата, човекът се облече и стоеше на едно столче. 2 часа и половина и умря там, докато чакаме "Бърза помощ", каза той.

Човекът издъхва на място и при пристигането си екипът на "Спешна помощ констатира смъртта. Оказва се, че между 12 и 18 екипа на "Спешна помощ работят за цялата територия на София, която е население над 1 милион в столицата. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК