Решиха: Връщат задължителното носене на маска на открито

Това е най-леката възможна мярка, заяви здравният министър

20.10.2020 | 13:47 Редактор: Георги Камарашев
Решиха: Връщат задължителното носене на маска на открито

В продължила близо 2 часа видеоконферентна среща с участие на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести, здравния министър и представители на Националния оперативен щаб, беше обсъдено предложението за носенето на маска на открито. Всички участници са подкрепили мярката, но не се съобщава кога точно ще бъде въведена тя.

Било е обсъдено и намаляване на карантината от 14 на 10 дни, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. 

"По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито", коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В доклад на главния държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев, също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

Според министър Ангелов е наложително въвеждането на тази мярка.

"Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от Ковид-19 да намалее с до 30%, ще го направим", допълни здравният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

2
1 rate up comment rate down comment 0
Таня
преди 1 година
Ще се даде ли информация, освен за броя заразени и за това, в какви фондове се събират парите от глобите и кой, как и къде ги разпределя? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Красимира Трифонова
преди 1 година
И ще назначат полицаи за глоби- събират страх и пари- тоест-ЕНЕРГИЯ! Сигнализирай за неуместен коментар