Пенсиите на жените - средно с 27% по-ниски от тези на мъжете

Нежният пол продължава да печели по-малко от мъжете в България

20.10.2020 | 10:45 Редактор: Тодор Петров
Пенсиите на жените - средно с 27% по-ниски от тези на мъжете

Пенсиите на жените са средно с 27% по-ниски от тези на мъжете. Данните са представени в Проекта на Национална стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за периода 2021-2030 г. 

Средно за държавите в Европейския съюз пенсиите на мъжете са с над 30 на сто по-високи от тези на дамите. Това излага на риск от бедност и материални лишения възрастните жени, се посочва в доклада.

По данни на НОИ към юни тази година средната пенсия за осигурителен стаж и възраст на мъжете у нас е 504 лева. Жените пък взимат средно по 380 лева или със 124 лева по-малко. По-малка е разликата при инвалидните пенсии – 291 лева за мъжете и 266 лева за дамите, пише "Труд". 

Основната причина за разликата във възнагражденията за старост на двата пола е, че жените продължават да печелят средно по-малко от мъжете в България. Въпреки плавното намаляване на разликите  в заплащането през годините те се запазват на национално и европейско ниво, сочат данните в доклада.  

През 2015 г. мъжете у нас са получавали с 15,4% повече от дамите. През 2016 г. разликата е 14,4%, през 2017 г. – 13,6%, като през 2018 г. остава почти без промяна - 13,5%. За последната година средният процент за ЕС е 15,7%.

Разликата в заплащането се дължи основно на хоризонтално и вертикално сегментирания по пол пазар на труда. Премахването на разликата в заплащането на жените и мъжете кореспондира пряко с увеличаване на доходите, които жените получават през живота си. 

Това не само би довело до намаляване на риска от бедност при жените в трудоспособна възраст, но също така намалява риска от бедност след пенсионирането им, обясняват авторите на стратегията.

Друга причина за ниските пенсии на жените е фактът, че те имат по-чести прекъсвания на кариерата си – като майчинството например. Все още предимно жените разполагат с по-малко свободно време спрямо мъжете, защото са натоварени с грижите по отглеждането на децата, с грижите за възрастни и зависими членове на семейството.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК