Кои са страните с най-добри пенсионни системи в света?

Тайланд и Аржентина са в дъното на класацията

19.10.2020 | 23:50 Редактор: Ивет Арабова
Кои са страните с най-добри пенсионни системи в света?

Нидерландия и Дания затвърдиха позициите си на страните с най-добри пенсионни системи в света, става ясно от годишно изследване, цитирано от Bloomberg. Двете страни отново заеха водещите места в "Индекса на глобалната пенсионна система" (Mercer CFA Institute Global Pension Index), като получиха похвали за това, че не позволяват на гражданите да източват сметките си по време на криза.

Дейвид Нокс, автор на доклада и старши партньор в Mercer, посочи, че пенсионните системи като тези в Австрия и Италия, които не са изградили значителни частни фондове, вероятно ще бъдат изложени на натиск. Двете страни се класираха на съответно 28-о и 29-о място и оценки C.

В изследването от 39 страни Япония се нарежда на 32-о място с оценка D - която разкрива "основни слабости и/или пропуски, които трябва да бъдат отстранени“. Основната препоръка включва повишаване на пенсионната възраст, тъй като продължителността на живот продължава да се увеличава в страната.

Тайланд и Аржентина са двете страни в дъното на класацията, като те трябва да повишат подкрепата си за най-бедните и да подобрят управлението на частните пенсионни фондове, става ясно от доклада, предава Bloombergtv.bg.

САЩ се нареждат на 18-о място с оценка C+, което значи, че системата им има добри характеристики, “но също така и големи рискове и/или недостатъци, които трябва да бъдат отстранени". Допълнително притеснение през тази година идва и от е решението на някои правителства, включително на Австралия и на Чили, да позволят на гражданите да изтеглят спестяванията си по-рано.

"Въпреки че тези мерки облекчават краткосрочната финансова тежест за гражданите, те компрометират спестяванията в бъдеще“, заяви Джанет Ли от Mercer."Последиците ще бъдат огромни и могат да създадат вълнообразен ефект на социалните и икономическите фронтове“, добавя експертът.

Снимка:  БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК