Гърция блазни пенсионери от чужбина с плосък данък от 7%

Покупателната способност на европейците над 60 г.  възлиза на 13,5 трилиона евро

22.07.2020 | 10:19 Редактор: Ивет Арабова
Гърция блазни пенсионери от чужбина с плосък данък от 7%

240 000 германски пенсионери вече живеят в чужбина – за 20 години броят им направо се е удвоил. Страхът от бедност на старини кара все повече германци, излизащи в пенсия, да търсят някоя по-евтина страна за спокойни старини. Това обикновено са топли, южноевропейски дестинации, сред които напоследък се нареди и България.

Само в периода 1997-2017 г. броят на германските пенсионери, заселили се в България, е нараснал с 2800, макар че иначе числото не е особено впечатляващо: преди 3 години те са били едва 652, днес сигурно са малко повече.

Извънредни мерки за привличане на богати пенсионери

В началото на закъснелия си туристически сезон Гърция предприе много активни мерки за привличане на германски пенсионери.

Премиерът Кириакос Мицотакис въвежда плосък данък от едва 7% за всички чуждестранни пенсионери, които се заселят в страната – независимо от получаваните от тях доходи. С този плосък данък ще се облагат не само пенсиите, но и всички други приходи от чужбина – например от дадени под наем имоти или от капиталовложения.

Има само две условия: съответният пенсионер с адресна регистрация в Гърция трябва да прекарва годишно поне 183 дни в страната и през последните шест години да не е бил данъкоплатец в Гърция.

Авторите на закона, приет от правителството, смятат, че плоският данък от едва 7% въпреки това ще носи ползи за гръцката хазна. Те очакват, че чуждестранните пенсионери ще харчат повечето си пари именно в Гърция, че ще наемат жилище или ще купят къща, ще си набавят и автомобил. Премиерът Мицотакис възлага големи надежди на онова, което икономистите наричат "сребърната икономика" – високата покупателна способност на хората с посребрени коси. "Тя предлага на нашата страна великолепни възможности!" – не крие ентусиазма си гръцкият премиер.

Невероятно висока покупателна способност

Статистиката показва, че хората на възраст над 60 години харчат всяко трето евро в Германия, тоест имат покупателна сила над 30%. Която дори ще расте във връзка с демографските процеси в страната. Според статистиката, покупателната способност на европейците над 60-годишна възраст възлиза на невероятните 13,5 трилиона евро, информира "Дойче Веле".

Заселилите се в Гърция пенсионери ще плащат плоския данък в съответствие със споразуменията за избягване на двойното данъчно облагане, които техните държави имат с Гърция. Данъчните власти в Германия не гледат с добро око на това положение. Според Патрик Щрасер от службата по приходите в Берлин, германските пенсионери, живеещи извън страната, "трябва поне отчасти да плащат тук данъци от наеми и стопанска дейност в Германия".

Снимка: Bloomberg/Yorgos Karahalis

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК