Полицаите излизат на протест, ако заплатите им не бъдат увеличени

Секторът на МВР се оказа извън списъка на секторите на "първа линия" за борба с Ковид-19

13.10.2020 | 19:45 Редактор: Искра Ангелова

Полицаите в готовност за протест. Синдикалната федерация към МВР е недоволна заради изваждането им от списъка на секторите на "първа линия" за борба с коронавируса, чиито заплати бяха увеличени със задна дата. Същевременно от лекарското съсловие са обидени заради неправилното разпределение на бонусните средства.

В списъка на секторите с увеличени заплати попадат Националния институт за помирение, Министерството на културата и Агенцията по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Техните служители и тези на още 30 държавни администрации ще получат по-високи заплати с 30% със задна дата заради работата им с коронавируса. 

Секторът на МВР се оказа извън списъка. 

"Малко трудно някой да не ни води на първа линия, защото много добре го знаят хората, които наистина са на първа линия – медиците, че ние обикновено сме с тях", каза Валентин Попов от Синдикална федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи (СФСМВР).

Оказва се обаче и че не всички медици, които са на фронтовата линия с Ковид-19 получиха извънредни средства от държавата. Причината е, че допълнителните 1000 лв. към заплатите им през април, са отпускани само на лекари, санитари и сестри в болниците, работещи със заразени от коронавирус. 

"Този термин "първа линия" не сме го измислили ние. Това е медицинското лице, или лекар, който първи е осъществил контакт с болен с коронавирусна инфекция. Първичната извънболнична помощ явно в България не е първична. На мен, като общопрактикуващ лекар, вече ми е просто неприятно да говоря на тази тема. Обидно е, разбира се. Те децата го разбраха, че ние сме лекари на първа линия", заяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Обидна е политиката за финансиране и според синдикатите към МВР. Затова искат преговори с държавата. В противен случай са готови на протест.  

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК