Мръсен въздух: Протестиращи блокираха екоинспекцията в Русе

Ръководството на РИОСВ се срещна с част от недоволните граждани, за да отговори на въпросите им

16.10.2020 | 14:25 Редактор: Ивет Арабова

Протест и опит за блокада на екоинспекцията в Русе. Причината - мръсният въздух и липсата на яснота кой е виновен за това.

Участниците в протеста блокираха входа на екоинспекцията в опит да не допуснат служителите до работните им места. До напрежение не се стигна, тъй като имаше охрана от полицията.

Според недоволните граждани проблемът с въздуха в Русе не се решава умишлено, защото се защитават интересите на едрия бизнес. Протестиращите настояват за оставки и дори за закриване на екоинспекцията. 

"Не мисля, че си вършат работата. Ако си я вършеха, досега проблемът с въздуха на Русе щеше да го няма. От 2012 г. съм по протести и няма резултат. За съжаление даже мисля, че положението става по-зле", смята Даниела Петрова.

"Никой не иска да затваря предприятия, искаме РИОСВ да им наложи съответните мерки", каза от своя страна Ивелина Петрова.

Малко по-късно ръководството на екоинспекцията се срещна с част от протестиращите, за да отговори на въпросите им за проверките, които се извършват в предприятията, които потенциални замърсители. До момента са дадени няколко предписания, свързани с производствената дейност. Ако не бъдат изпълнени, ще бъдат наложени и санкции.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК