Граждани и културни дейци на протестен концерт в Русе

Целта на мероприятието е чрез култура да се даде шанс на повече граждани да изразят своето несъгласие

15.10.2020 | 19:36 Редактор: Георги Камарашев

Русе излиза на протест. Инициаторите ще изразят своето мнение под формата на протестен концерт. Целта на мероприятието е чрез култура да се даде шанс на повече граждани да изразят своето несъгласие. 

"Надяваме се със събития, които са културни, културна проява, да дадем възможност на хора да изразят, да бъдат част от протест, от нещо, което знаем, че те споделят", заяви организаторът Йоана Терзиева.

Малина Петкова е сред хилядите недоволни от управлението, нейна е идеята да организира хората така, че да образуват знамето на България... чрез светлини.

"Идеята е да се съберем много хора. Ние ще раздадем листчета и с фенерчетата на телефоните си да направим флага на България светещ. Искаме да поканим гражданите, които не могат активно да участват в протестите, но имат желание да заявят своето желание за оставка, да дойдат да се включат по този начин", каза Петкова.

Михаил също подкрепя протестните действия и неведнъж е бил част от тях. Организирал е и екопротести. Споделя, че когато властта посяга на природата, това неминуемо е признак, че трябва да се намесят хората.

"Не за първи път екологични протести, които също са били национални, предшестват такива мащабни протести в България и извън нея, за сваляне на властта, тъй като тя е вече крайно компрометирана", обясни той.

Начините са себеизразяване се променят, но исканията си остават.

Редица културни дейци ще се включат в гражданската инициатива тази вечер. А утре, на стотния ден от протести, ще се състои и петото Велико народно въстание.

Вижте повече в репортажа на Мерлин Алтанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК