При над 500 заразени на ден влизаме в сценарий, който трудно се контролира

"За мен вирусът е една съвкупност от числа", каза проф. Николай Витанов

13.10.2020 | 21:31 Редактор: Искра Ангелова

23-ма починали от коронавирус в България през изминалото денонощие. Ще се окаже ли ноември критичен за България?

"Когато през септември казах, че октомври здравната система трябва да се готви за 30 000 случая, веднага полетяха заявления, че трябва да бъда арестуван за насаждане на страх в населението. Можем да се простим с оптимистичния сценарий, с който се прощаваме всеки месец", каза проф. Николай Витанов за "Денят ON AIR".

Той подчерта, че в България масово не се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса.

"В края на октомври може би ще са около 30 000. Винаги съм казвал, че ноември ще бъде критичният месец, там ще се сложи тенденцията, каквото ще бъде през зимата. Октомври е преходен месец, но 300-300+ може да се очаква на ден. Ако имаме над 500 на ден - влизаме в турбулентния сценарий, а той много трудно се контролира", коментира още проф. Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът посочи, че в момента има няколко клъстера.

"Те ще бъдат хванати. Но ако тогава сме над 500 - ситуацията ще стане неприятна. Няма здравна система, която да е издържала повече от 3 седмици на число над 1,3. Това означава много бързо увеличаване на активните случаи, което се наблюдава и при нас. Има елементарни мерки, които не се спазват. Правилото, че в градския транспорт трябва да се носят маски не се спазва", категоричен бе той.

Проф. Николай Витанов смята, че трябва да има контрол не само в градския транспорт, но и в магазините.

"Моите изследвания и статистиката показват, че смъртността от този вирус бавно намалява. Кога ще стане достатъчно слабо вирулентен, не мога да кажа. Избягвам да казвам числа, защото хората не са готови. Но ако сега ви говоря за 30 000 - ноември ще ви говоря за 40 хиляди. За мен вирусът е една съвкупност от числа", допълни професорът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Няма светлина в тунела Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Дайте 10 правила да се спазват стриктно и ще се опазим... Сигнализирай за неуместен коментар