Вече не е нужен отрицателен PCR тест след 14-дневната карантина

Хоспитализираните с Ковид-19 пациенти се изписват при преценка на лекуващия лекар

13.10.2020 | 20:06 Редактор: Ивет Арабова
Вече не е нужен отрицателен PCR тест след 14-дневната карантина

Изолацията в домашни условия на положителните за Ковид-19 граждани се преустановява автоматично след изтичане на 14-дни. Това означава, че вече не е необходимо получаването на отрицателен резултат от PCR тест за преустановяване на изолацията. Такова нареждане на здравния министър проф. Костадин Ангелов фигурира в издадена днес, 13 октомври, Заповед № РД-01-604/13.10.2020 г. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Съгласно същата заповед, хоспитализираните с Ковид-19 пациенти се изписват от болница след преценка на лекуващия лекар и при конкретни индикации/показатели/резултати от образни изследвания. Това важи за лицата, при които има възможност за последваща изолация в домашни условия и придържане към препоръчания режим на лечение. Т. е. за изписване от лечебно заведение на тези пациенти отпада изискването за отрицателно PCR изследване, както и условието за документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания и минимум 3 допълнителни дни без оплаквания.

Условието за изписване от лечебното заведение за болнична помощ при документирани поне 10 дни от началото на клиничните оплаквания и поне три дни без оплаквания остава за лицата, при които се налага прилагане на последваща медицинска грижа в болнични условия, за лицата, настанени в места за предоставяне на социални услуги, както и за лицата с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, поради съжителство с хора от рисковите групи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Ами така е вече...то и без това не стигат тестовете за констатиране на заболяване...а както и от другия месец ще може и личния лекар да предписва да си правим тестове при симптоми незнам как ще смогнем с доставката на тестовете в цялата страна. Сигнализирай за неуместен коментар