Избраха акушерка от Пловдив за №1 в Европа

В атестацията за нея е акцентирано върху отдадеността ѝ на професията

12.10.2020 | 19:43 Редактор: Ивет Арабова

Пловдивската акушерка Петя Запрянова е победителят в специализирания международен конкурс "Кейт Грейнджър 2020“. Старшата акушерка на Родилното отделение в болница "Свети Георги“ в Пловдив, бе избрана за най-добрия професионалист в своята сфера на Стария континент. 

От 2012 г. Петя Запрянова е член на Алианса на българските акушерки. Оттам идва и номинацията ѝ, която я води до спечелването на престижното отличие. Зад гърба си пловдивската акушерка има над 30 години стаж. Определена е като висококвалифициран специалист с много качества. В атестацията за нея е акцентирано върху отдадеността ѝ на професията. По време на практиката си тя непрекъснато се е доказвала с активността си за подобряване на акушерската грижа за майката и бебето. 

"Това е голяма чест, но и в същото време голяма отговорност - ние да се грижим още повече за нашите пациенти, да сме по-грижовни, по-внимателни, по-състрадателни", сподели Петя Запрянова.

С разочарование тя говори за отлива на млади кадри в акушерската професия. "Все по-трудно младите хора избират професията, защото е трудна, отговорна и недобре платена", коментира акушерката.

Специалистът определи като изключително трудна годината заради пандемията от Ковид-19, което е изострило още повече вниманието за грижите и съхраняването на здравето. С получаването на наградата си Петя Запрянова смята още повече да допринася за издигане на авторитета на акушерската професия в България.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК