Журналист: Всяко изгонване на дипломати значи и редукция на отношенията

Министър Екатерина Захариева отказа да коментира казуса 

12.10.2020 | 18:36 Редактор: Ивет Арабова

Русия е изгонила двама български дипломати, след като преди три седмици София обяви за персона нон грата двама руски дипломати. Това се случи след разследване на българската прокуратура за шпионаж. На посланик Атанас Кръстин е връчена нота, с която двама български дипломати от българското посолство в Русия се обявяват за персона нон грата.
 
"Аз смятам, че моментът не е подходящ ние да редуцираме дипломатическите си отношение с Русия, защото всяко изгонване на дипломати означава и редукция на отношенията. Мярката, която прилага Русия, е очаквана. Аз се отнасям с известна ирония към онова, което беше мотивирано, когато изгониха руските дипломати, защото не получихме убедително обяснение, което показва, че мярката е част от обща линия на действие спрямо Русия", коментира журналистът, който е дългогодишен кореспондент на БНР в Москва, Валери Тодоров.

Причината Кръстин да бъде извикан в руското външно министерство е изгонването на Сергей Николашин и Вадим Биков. Те бяха обвинени, че са събирали информация за модернизацията на българската армия и военната техника, както и са съпричастност към производствена авария, довела до взрив в един от цеховете на военния завод "Арсенал". 

"Би следвало да бъдат установени всички активности на тези обекти по преписката на контраразузнаването и всички техни връзки, ако те сега, получавайки дипломатическа защита, са обявени за нежелани и напускат страната в 72-часов срок, то какво се случва с онези граждани, български или чужди, които са били помагачи, ако те действително са вършили престъпна дейност", коментира експертът по национална и международна сигурност Тихомир Стойчев.

Посолството на Русия тогава оповести, че става дума за двама сътрудници на търговското представителство, но доказателства за някаква тяхна шпионска дейност не са били представени.  "България, обявявайки изгонването на двама дипломати от Руската федерация, допълни списъка на държавите, които периодично създават шпионски скандали против Русия. При това съобщенията на българската прокуратура и на Министерството на вътрешните работи на страната са написани като под индиго, което показва, че са част от стратегията за по-нататъшната демонизация на Русия от страна на Европа", заяви председателят на Комисията по външни работи в Държавната дума Леонид Слуцкий.

Днес външният министър Екатерина Захариева отказа да коментира казуса с изгонването на българските дипломати.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК