Ресторантьорите скочиха: Няма да затваряме отново заради коронавируса

БАЗ и СЗБ: Няма нито едно доказателство за създадено огнище, свързано с нашия сектор

08.10.2020 | 12:30 Редактор: Тодор Петров
Ресторантьорите скочиха: Няма да затваряме отново заради коронавируса

Няма доказателства за огнище на Ковид-19 в заведенията в страната. Те са места с голямо текучество на хора и няма постоянно стоящи на едно място групи, заявяват от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) в свое становище.

Повод за реакцията на бизнеса е изказване на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, че в Европа има въведени ограничения в няколко държави за работа в заведенията до 22:00 или 23:00 часа и че е възможно и у нас да се стигне до допълнителни ограничения. 

"До момента няма нито едно доказателство за създадено огнище на Ковид-19, свързано с нашия сектор. Още повече, че заведенията са място, където има голямо текучество на хора и няма постоянно пребиваващи на едно място групи. Молим да не се всява паника чрез необясними за нас намеци и разпространение на слухове за повторно затваряне на развлекателния бранш! Защото това внася допълнително напрежение както сред собствениците на заведения, така и сред хилядите ни служители, които се страхуват да не останат отново без препитание", настояват от БАЗ и СЗБ.

И предупреждават, че няма да приемат ново затваряне на заведенията и дискриминационно отношение от здравните власти към бранша, както и ползването му за единствена изкупителна жертва в борбата с Ковид-19.

"Оставаме в готовност да отстояваме правото си на труд и да се противопоставим на дискриминацията към нашия бранш с всички позволени от закона средства", се казва в позицията им.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК
 


4
0 rate up comment rate down comment 0
Чума
преди 3 години
На полето има достатъчно работа.Какви ресторанти какви барове.И беэ тях може.Те вместо да се притесняват,че училища,фабрики и важни отрасли от проиэводството може да эатворят,те щели да протестират эа нехигиеничните им дупки пълни с мишки и ***. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Подкрепям ресторантьорите Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Всичко трябва да си работи стига с тези ограничения. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
И аз съм против. Ще се срине съвсем икономиката, по-добре да работят, въпреки вируса. Сигнализирай за неуместен коментар