Глас от БСП: ЕП обръща сериозно внимание на случващото се в България

Проф. Георги Михайлов бе категоричен, че Ковид-19 не е особено опасна инфекция

07.10.2020 | 21:52 Редактор: Ивет Арабова

Очаква се евродепутатите да гласуват внесените поправки в проекторезолюцията за върховенството на закона в България. Предложенията за промени са внесени от евродепутата от ЕНП Роберта Мецола. Подкрепя ли БСП европейската резолюция? 

"Резолюцията още не е факт, ще се обсъждат 49 поправки в нея. До 17:30 часа някои от тези поправки бяха изтеглени. Това говори с голяма доза истина, че ЕП обръща много сериозно внимание на това, което се случва в България", каза депутатът от БСП проф. Георги Михайлов в предаването "Денят ON AIR".

Според него има някои текстове в нея, които будят въпросителни, но трябва да се гледа цялата рамка на резолюцията.

"Социологическите проучвания сочат, че над 60% подкрепят протестите. Има синхрон между действията на гражданите у нас и разбиранията на ЕП. С тази резолюция се постига едно сериозно единство между фракции в ЕП по проблем, който касае една държава", подчерта депутатът.

Той добави, че БСП не се е фокусирала върху отношенията си с Елена Йончева и левицата е направила изключително много за Йончева, като я издигнала за водач в листата за евролидерите.

"Имаме нужда от разбиране, че има проблеми вътре в самата страна. Taзи резолюция има пожелателен характер, но тя има много голямо морално значение", отбеляза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му удивително е, че човечеството не научава уроците от историята, тъй като общуваме с патогенни вируси от милиони години, но човечеството не е изчезнало.

"Ковид-19 не е особено опасна инфекция. Има много внимателно проследяващи се фактори, които повлияват тази инфекция. Таргетите не са младите хора, а възрастните и хора с придружаващи тежки заболявания. Често бъркаме два факта - хора с доказана инфекция и болни хора. Ние допуснахме няколко проблеми от самото начало", заключи проф. Михайлов.

Той обясни, че здравната система е блокирала в началото на пандемията, тъй като се създал уплах сред населението.

"Дълговете на болниците остават същите в края на годината, нищо не се е променило. Българските болници не са оборудвани добре нито технологично, нито с кадри. При целия им героизъм няма как да се справят с тази ситуация. Лекарите и сестрите са уморени по много причини", категоричен бе народният представител от левицата.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК