България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Механизми, резолюции... Какво ни казва Европа наистина?

Коментар на  Ивайло Калфин и доц. Светослав Малинов

06.10.2020 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Европарламентът обсъди върховенството на закона в България. Междувременно сградата в Брюксел осъмна с протест на български граждани.

"Механизма го има, той не отпада. Във всеки един момент Комисията може да реши да пише нов доклад. Отпадането на този механизъм зависи от Съвета на страните членки и може да бъде отменен само с единодушие. ЕП променя становището си с тази декларация. България влиза в групата страни, които са проблем за ЕС", коментира бившият вицепремиер, външен и социален министър Ивайло Калфин в "България сутрин".

Премиерът Бойко Борисов не присъства на дебатите в ЕП, а според Калфин е негово право да реши дали да отиде. По думите му обаче, липсата на представител на изпълнителната ни власт показвала, че тя няма аргументи.

Според него ГЕРБ поставя ЕНП в много неудобна ситуация, тъй като вече си имали Виктор Орбан "на главата". 

"Не питаме г-н Вебер (бел. ред. - председател на ЕНП) кога да са изборите в България, това не е негова работа", подчерта Калфин.

Ръководителят на катедрата по политология на СУ и бивш евродепутат - доц. Светослав Малинов, посочи пред Bulgaria ON AIR, че има акция на правителството да обясни, че мониторингът от Европа е спрян. 

"Мониторингът продължава и става паралелен на нов инструмент на ЕС, най-вероятно ще се слее с него. Нямаше да има дебат, ако нямаше протести. Факт е, че протестите впечатляват със своята издръжливост. Самото наличие на този механизъм е повод за дълбоко притеснение у нашите партньори. Единодушие в Съвета няма да се постигне, освен ако не се вземе решение новият механизъм да измести стария", обясни доц. Малинов.

Той е на мнение, че най-далновидно е да признаем верните констатации в декларацията, а правителството да даде обещания за промени. Според него ситуацията в България ще се влошава, а нетърпимостта между хората ще става все по-голяма.

"Европейската комисия има пълната информация какво става в България и оставя нещата на нас - българските граждани", посочи още доц. Малинов.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Бойко и да отиде- какво да прави там? Сигнализирай за неуместен коментар