Ден 89: Протести в София и Брюксел, Вебер с подкрепа към Борисов

Демонстранти отново блокираха Орлов мост в столицата

05.10.2020 | 21:57 Редактор: Юлия Христова

Европейският парламент обсъжда върховенството на закона и корупцията в България. А докато тече дебатът, българи организираха протестни акции. 

Дни след представянето на доклада на ЕК за състоянието на демокрацията във всички страни членки, горещата тема за върховенството на закона влезе и в европарламента. Ситуацията в България попада в първия пакет от теми, които се обсъждат в началото на пленарната сесия. В 89-ия ден на антиправителствени протести сградата на европарламента осъмна с протест на български граждани с искане оставката на кабинета. А акцията им имаше ясна цел.

По-късно се проведе и още един протест преди началото на дебата в ЕП. Недоволството си от управлението в България изразиха наши сънародници от Белгия, Германия, Холандия, а за да ги подкрепи беше дошъл и един от организаторите на протестите у нас - проф. Велислав Минеков. 

Председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер изрази подкрепа към правителството още преди началото на сесията.  

Миналата седмица от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи беше приет текст за проекторезолюция. В нея България беше критикувана за съдебната реформа, отчетността на главния прокурор, борбата с корупцията и свободата на медиите.Финалният текст на резолюцията ще бъде гласуван в четвъртък.

Междувременно демонстрантите проведоха традиционното си шествие, което блокира за кратко Орлов мост отново. До насилие и напрежение не се стигна. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК