Промениха ли протестите политическата ситуация у нас?

Коментар на политолозите Цветанка Андреева и Георги Киряков

05.10.2020 | 21:49 Редактор: Ивет Арабова

Продължаваща подкрепа на протестите, задълбочаваща се ерозия на доверието към институциите, премиера и правителството, и неясен изход от политическата криза. Такива са нагласите на българите, според национално-представително проучване на "Алфа Рисърч".

Как изглежда моментната политическа обстановка?

"Последните данни отчитат, че имаме промяна в начина, по който се възприема протестът. Все повече виждаме, че това, което се случи в началото, се видоизменя. Спрямо протеста вече се консолидират чисто партийни и политически позиции", каза политологът Цветанка Андреева в "Денят ON AIR".

Тя отбеляза, че балансите се променят - голяма част подкрепят исканията на протеста, но все по-малко стават хората, които искат предсрочни избори.

"За едно разумно общество изборите трябва да са възможност. Неслучайно намалява подкрепата за предсрочни избори", смята тя.

"От Отровното трио допуснаха една грешка и излязоха с програма за решаване на проблеми. С това влязоха в полето на управляващите. Те влизат в говоренето на статуквото, в което няма радикализъм и революция, а нормално търсене на излаз в политическото пространство", подчерта политологът Георги Киряков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него протестът започнал да има сериозен проблем, когато намалели хората на площада - видели се партийните групи.

"Протестът е многостранен и многопартиен и едва ли е възможно да се излъчи един негов лидер. С тази невъзможност се показа фрагментацията на протеста. Хората изразяват съмнение, че партийните формации, които образуват протеста, са способни да донесат исканата промяна", посочи Цветанка Андреева.

По думите на Киряков по време на протеста БСП не могла да реши вътрешнопартийните си проблеми - отцепване на депутати, гонене на хора. "Това не дава никакъв шанс на БСП да стане първа политическа сила", категоричен бе политологът.

Андреева допълни, че Слави Трифонов бележи ръст, без да е на площада.

"Елена Йончева беше лице на част от едно управление на БСП, което завърши катастрофално по всички европейски критерии. Политическата памет на обществото услужливо излиза в такива моменти. Може да се окаже ключова ролята на формацията на Слави Трифонов. Идеологията на протеста беше всички срещу ГЕРБ, но вече виждаме как се надига страх, че това, което идва като опозиционност, е неясно, твърде размито ляволиберално и леко проруско", изтъкна тя.

Киряков добави, че доверието към Цветан Цветанов е много ниско.

"Цветанов по-скоро играе грешна игра, като събира отцепници, които ще се окаже, че не носят нищо със себе си", заключи експертът.

Вижте целия разговор във видеото. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК