Политолози влязоха в спор след полетелите яйца към доц. Стойчев

"Нека да хвърчат аргументи", апелира Цветанка Андреева

05.10.2020 | 18:50 Редактор: Ивет Арабова

В 86-ата вечер на антиправителствени протести в петък гости в "Панорама" по БНТ бяха правосъдният министър Десислава Ахладова и политологът доц. Стойчо Стойчев. След края на предаването протестиращите причакаха министър Ахладова, но тя така и не се появи. Политологът обаче не успя да избяга от народното недоволство. След предаването той запази мълчание и бързо напусна района на телевизията, докато по него летяха яйца. 

"Попитах полицаите дали трябва да изляза, какво да направя и те ми казаха: "Излизай, излизай, няма страшно, тука са дошли хората да протестират срещу министърката. В момента, в който излязох от парадния вход на телевизия, те започнаха да ме освиркват , да ме хулят, да ме псуват. Отнесох в гърба няколко удара с яйца. И в един момент на Орлов мост се отказаха да ме гонят", сподели доц. Стойчев.

Конфликтната ситуация между недоволните и Стойчев сблъска други двама негови колеги в социалните мрежи. Политологът Огнян Минчев осъди действията на протестиращите и ги нарече "улична сган" и "помияри" в своя публикация. От своя страна Евгени Дайнов му отговори с думите "Имам честта да съм улична сган и помияр, сър". 

"Персоналните позиции на колегите имат своята тежест, но общността е по-важна, знаете как последователно Асоциацията на журналистите защитава правото на журналистите да представят различни гледни точки без да стават обект на агресия, знаете, че имаше голям проблем свързан със социологическата асоциация и професионализма на агенции, които се наричаха социологически, но нямаха нищо общо със стандартите, аз мисля, че трябва да вървим в двете посоки. Първо трябва още веднъж да заявим стандартите за политологичен анализ. Второто е да не бъдем обект на агресия поради някакъв вид политически пристрастия", смята социологът Румяна Коларова.

И други представители на професионалното съсловие на политолозите коментират, че с подобни случаи границата за приемлив протест е премината. 

"Политолозите правим анализи, представяме различни гледни точки, така че да обогатим обществото да сформира собственото си виждане към властта и това, че понякога един анализ не съвпада с виждането на дадена партийна централа, съвсем не означава, че трябва да хвърчат яйца, нека да хвърчат аргументи", апелира политологът Цветанка Андреева.

"Това не е първият сблъсък между протестиращите и политологът. В средата на август Стойчев стана участник в блокадата на кръстовището пред Румънското посолство, в опит да премине през булеварда. Между него и протестиращите се стигна до словесни сблъсъци и размяна на неприлични жестове. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК