Ген. Съби Събев: Цената на вторите изтребители F-16 ще бъде по-ниска

По думите му тя няма да включва наземното оборудване и всички системи, включени в първия договор със САЩ

04.10.2020 | 20:40 Редактор: Георги Камарашев
Ген. Съби Събев: Цената на вторите изтребители F-16 ще бъде по-ниска

Цената на вторите изтребители F-16, за които правителството направи запитване, ще бъде по-ниска. Тя няма да включва наземното оборудване и всички системи, включени в първия договор със САЩ. Това заяви ген. Съби Събев по bloombergtv.bg.

Той припомни, че закупуването на вторите осем изтребителя е планирано за окомплектоването на първата по рода си ескадрила у нас и политическите спекулации по темата са неуместни.

"Цялото наземно оборудване и други свързани с изтребителите апаратури ще бъдат доставени с първия договор. По отношение на включената в заявката до Lockheed Martin радарна система трябва да се знае, че съществуващата се нуждае от подмяна, тъй като е остаряла. Експлоатацията на новите изтребители изисква надежна радарна система за наблюдение и управление", обясни генералът.

По думите му проектът за нова радарна система е "добра новина за българската отбрана, която трябваше да бъде направена още при влизането на България в НАТО."

"Старите руски самолети МИГ-29 и СУ-25 и договорите за тяхната поддръжка за необходими, за да се продължи летателната подготовка на състава в двете бази и да бъдат поддържани някакви минимални способности, докато не пристигнат и останалите осем самолета и комплектоваме една пълна ескадрила от F-16. Тогава двата модела руски самолети ще бъдат изведени от въоръжение. Към този момент обаче те са от ежедневна необходимост за българската отбрана", допълни експертът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Ама айде първо поне да ни доставят тези, за които платихме. Сигнализирай за неуместен коментар