Войната в Нагорни Карабах - F-16, турски дронове, сирийски наемници...

От самото начало на конфликта Турция подкрепя Азербайджан, а Русия - Армения

03.10.2020 | 08:38 Редактор: Искра Ангелова
Войната в Нагорни Карабах - F-16, турски дронове, сирийски наемници...

Турското правителство постоянно повтаря, че подкрепя Азербайджан в спора за Нагорни Карабах. То обаче не дава конкретни информации за каква подкрепа точно става дума. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев от своя страна уверява, че Турция не е страна в конфликта. Анкара оказвала на неговата държава само морална подкрепа.

F-16 и дронове от Турция?

Вероятно обаче подкрепата е далеч не само на думи. Армения например твърди, че турските бойни самолети F-16, участвали в съвместно учение с Азербайджан в края на юли, не са напуснали страната и подкрепят азербайджанските военни сили. В сряда, 30 септември, арменското министерство на отбраната обяви, че турски F-16 е отстрелял арменски боен самолет SU 25, чийто пилот е починал. Азербайджан и Турция отхвърлиха упреците.

Съществуват обаче и други улики за евентуално турско участие в конфликта: във видеоматериал от сраженията между Армения и Азербайджан се виждат множество дронове. През юни азербайджанското министерство на отбраната оповести, че ще закупи турски дронове тип "Байрактар". Но Баку така и не потвърди официално доставката им. Същевременно чуждестранни експерти твърдят, че някои кадри от сраженията в Нагорни Карабах, публикувани от азербайджанското министерство, са типични за дроновете "Байрактар". Все още обаче не е потвърдено, че тези дронове са били направлявани от турски пилоти.

Същевременно арменското министерство на отбраната обяви в четвъртък (1 октомври), че турските военновъздушни сили са поели командването на въздушните атаки срещу региона на Нагорни Карабах, съобщава "Дойче веле".

Чужди наемници в Кавказ?

Крайно оспорвани дискусии породиха и съобщенията за участие на чуждестранни бойци, които били докарани в оспорвания регион през турска територия. В някои съобщения се говореше за кюрдски бойци от Ирак, които се биели на страната на Армения. За това обаче няма никакви доказателства.

Доста по-конкретни са информациите за бойци от Сирия, които били вербувани от турска фирма за сигурност, за да се бият на страната на Азербайджан. Британският "Гардиън", френският "Експрес" и агенция "Ройтерс", както и близкоизточната експертка Елизабет Цурков са издирили свидетели, които потвърждават набирането на наемници в Сирия. Става дума за 300 до 4000 бойци.

И според френския президент Еманюел Макрон, в сраженията в Нагорни Карабах участвали "сирийски джихадисти, пристигнали през турска територия". Според Макрон, това е "нов и много сериозен факт, който променя ситуацията". Руското външно министерство също твърди, че разполага с информации за "нелегални въоръжени групи, най-вече от Сирия и Либия", които взимали участие в сраженията за Нагорни Карабах.

От самото начало на конфликта в Нагорни Карабах Турция подкрепя Азербайджан, а Русия - Армения. Досега обаче Ердоган винаги зачиташе руските претенции за буферна зона за сигурност в Южен Кавказ. "Днес Ердоган търси ескалацията, защото усеща, че властта му постепенно отслабва. Неговите войнствени нотки имат за цел да сплотят народа и да отместят погледа от икономическия срив в Турция", убеден е германският политик Джем Йоздемир от Зелените, който е от турски произход.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК