Ердоган: Недопустимо е да се иска прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

Започна двудневно заседание на Европейския съвет в Брюксел

01.10.2020 | 19:50 Редактор: Искра Ангелова

Започна двудневно заседание на Европейския съвет в Брюксел. Европейските лидери обсъждат външната политика на съюза. Във фокуса на разговорите са отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, ходът на преговорите за търговско споразумение с Великобритания и бунтовете в Беларус. 

Акцент ще бъде и горещата тема от последните дни - войната между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах. Сраженията в региона влязоха в своя пети ден, продължава и международният натиск за мирни преговори. 

Франция, Русия и Съединените щати настояха за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Те настояха още да бъдат започнати мирни преговори под тяхна егида. 

Призивът провокира реакция от страна на Анкара. Турският президент Ердоган засвидетелства подкрепата си за Баку и заяви, че Минската група е неглижирала проблемите в спорния район в продължение на 30 години.

"Недопустимо е, че сега Минската група да иска прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Те трябва да поискат първо Армения да напусне окупираните територии на Нагорни Карабах", категорично заяви Ердоган.

Той също така призова Армения да спре потока от дезинформация по отношение на Турция. Още в началото на конфликта се появи информация, че Анкара прехвърля наемници от Сирия в Азербейджан, които да се включат в сраженията. 

Нещо, което днес френският президент Еманюел Макрон повтори отново.

"Разполагаме с точна информация, която показва, че сирийските бойци са напуснали Газиантеп, за да се присъединят към боевете в Карабах. Това е много сериозно. Разбрахме се с президента Тръмп и президента Путин да обменим цялата информация, която имаме относно тази ситуация, за да направим всички необходими изводи от това", коментира Макрон.

На фона на престрелките между световните лидери и хвърлянето на взаимни обвинения, сраженията в региона продължават пети ден. Засега Армения и Азербайджан не дават сигнали, че ще стигнат до мирни преговор. И в двете страни беше обявено извънредно положение, продължава и масовата мобилизация.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК