Ще повиши ли цените у нас приемането на еврото?

Няма икономическа логика за увеличението им, твърдят експерти

01.10.2020 | 20:20 Редактор: Георги Камарашев

България ще е готова да приеме еврото през 2023 или 2024 г. Прогнозата е на управителя на БНБ Димитър Радев, според когото това няма да повиши цените у нас.

Цветана Бонева живее в Гърция от почти 30 г. и е била свидетел на приемането на еврото в южната ни съседка през 2001 г. Според нея цените на продуктите от първа необходимост са се вдигнали драстично.

"Хората, които предлагаха кафе решиха, че 32 цента е много ниска цена за едно кафе и че е нормално да се продава за 1 евро", обясни Бонева.

Икономическа логика за увеличение на цените няма, а ако все пак се стигна до поскъпване, то ще е минимално, казва икономистът Георги Ганев. И дава пример с деноминацията на българския лев преди 21 години. 

"През 1999 г. на 5 юли България махна три нули от своите пари. Всичко беше разделено на 1000, точно както като се влезе в еврозоната всичко ще се раздели на 1,95583", каза Ганев.

А докато страната ни е в чакалнята на еврозоната, тя ще трябва да докаже, че е способна да поеме всички отговорности, свързани с членството ни в еврозоната. Условие, което по презумпция се смята за изпълнено от всички държави още с влизането им в ЕС. 

"За България в прессъобщението, което беше публикувано при приемането ѝ в чакалнята, изрично беше споменато, че ще се следи много стриктно върховенството на закона в България. Докато няма върховенство на закона в България, няма да има членство в еврозоната и това може да отнеме много време", допълни Ганев.

А като част от пътя на България към еврозоната от днес Европейската централна банка поема под своя директен надзор пет български банки.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК