България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Положителен ли е наистина докладът на Европа за България?

Коментар на Весела Чернева и Андрей Янкулов 

01.10.2020 | 09:20 Редактор: Тодор Петров

Механизмът за сътрудничество и проверка ще продължи, а българското правителство има още работа, която да свърши. Toва е записано в частта за България на първия годишен доклад за върховенството на закона в Европейския съюз. Управляващите у нас го нарекоха "обективен" и "положителен".

"Не знам как този доклад може да се чете положително. На базата на това сравнение с всички страни членки става ясно, че България стои много зле. Стои в групата на Полша и Унгария", заяви зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в "България сутрин".

По думите ѝ докладът е доста дипломатичен от една страна, а от друга - доста ясен. Тя посочи, че според доклада българският парламент се е превърнал в лобистка организация.

Чернева подчерта, че е приета регулация, която прави връзка между върховенството на закона и финансовите инструменти на ЕС. Това обхващало бюджета за следващите 7 години, Фонда за възстановяване и съществуващите финансови ангажименти. 

"Върху такива доклади ще стъпят политиките на ЕС по отношение на разпределянето на фондовете между страните членки. Никога не сме смятали, че сме достатъчно важни и някой ще се задейства само заради нас. В случая на Полша и Унгария има демонстративно антиевропейско управление. В България позицията е много по-прагматична", каза още  Весела Чернева.

"Механизмът за сътрудничество и проверка продължава. Нашите власти бяха рекламирали положението, че този механизъм ще отпадне. Оказва се, че неясно докога ще бъдем под контрола на два отделни механизма", коментира пред Bulgaria ON AIR Андрей Янкулов - адвокат от Антикорупциония фонд и бивш прокурор.

Според него тепърва чакаме да ни кажат нещо, което вече от Европа са ни казвали в ред становища, с които обаче не сме се съобразили. Налице е видимо протакане, зад което се крият други цели, смята Янкулов.

"Важно е какво ще последва в резултат на тези констатация. Общественото мнение в държавите членки на ЕС започна много сериозно да обръща внимание какво се случва в периферията. Много трудно европейските институции ще могат брутално да си затварят очите какво се случва тук", разясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК