ЕК посочи проблемите в България в доклада за върховенството на закона

Правосъдният министър Десислава Ахладова обяви, че страната ни е готова да обсъжда промени

30.09.2020 | 15:30 Редактор: Ралица Братанова

Механизмът за сътрудничество и проверка ще продължи, а българското правителство има още работа, която да свърши. Toва е записано в частта за България на първия годишен доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, който е с отделни глави за всяка от 27-те страни членки. 

При представянето му заместник-председателят на Европейската комисият Вера Йоурова коментира, че българите дават ясен сигнал с ниското си доверие в съдебната система. 

Докладът за страната ни е 26 страници, а сред заключенията са, че страната ни има проблеми не само със съдебната система, но и с непрозрачната собственост върху медии. Има и видими връзки между политици и медии, сочи още докладът за нашата страна. 

Европейската комисия запазва "безпокойството си за отчетността на главния прокурор". 

  А липсата на резултати в борбата с корупцията е една от основните теми и на протестите в България според Брюксел. 

Българското правителство обаче видя доклада като позитивен и положителен.

Според правосъдния министър Десислава Ахладова докладът е позитивен и обективен и очертава постигнатите резултати от сътрудничеството на страната ни с Европейската комисия. 

"Правомощията на специалния прокурор ще са съобразни с препоръките на Съвета на Европа", каза Ахладова.

Лаконично държавният глава Румен Радев коментира, че констатациите в доклада са закъснели. А според един от предшествениците му - президентът Георги Първанов са описани проблеми, които досега не са намерили решение.

За първи път в доклад за върховенството на закона Брюксел официално отчита състоянието на медиите в страните членки. Предстои Съветът да вземе окончателно решение дали мониторингът над България и Румъния ще отпадне. 

В първия такъв доклад Европейската комисия изрази тревога за състоянието на върховенството на закона в Унгария и Полша. А докладът е сигнал към механизма за обвързване на отпускането на средства от европейските фондове със спазването на правилата на правовата държава. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК