Борисов: Добавката от 50 лв. за пенсионерите - до края на мандата

Премиерът подчерта, че няма да допуснат компромис с постигането на достойни старини за хората

01.10.2020 | 11:22 Редактор: Ивет Арабова

"В най-трудните дни на пандемията поставихме като приоритет безусловно живота, здравето и социалните грижи за възрастните си хора. Не допуснахме Ковид-19 безконтролно да се разпространи в социалните услуги. Осигурихме на самотно живеещите и хората в затруднено положение дезинфектанти, топъл обяд и патронажна грижа. Увеличихме пенсиите с 6,7% в усложнената икономическа обстановка." 

Това написа министър-председателят Бойко Борисов в профила си във Facebook.

"Този месец, за трети пореден път, всички 2,1 млн. пенсионери ще получат добавка от 50 лева, с която да посрещнат например най-неотложните си нужди от лекарства. Тази подкрепа ще продължи до края на нашия мандат. С проекта на бюджет за следващата година ще търсим справедливо осъвременяване на пенсиите. Докато другите говорят, ние действаме и няма да допуснем компромис с постигането на достойни старини за пенсионерите. На днешния Международен ден на възрастните хора благодаря на нашите майки и бащи за усилията да ни изградят като личности и като обществото", добави премиерът.

В пленарна зала се чуха две декларации, отнесени към пенсионерите.

"Минималната пенсия стана 250 лева, а средната надхвърли 415 лева. През октомври за трети пореден месец всички пенсионери ще получат 50 лева добавка. Тази подкрепа вероятно ще продължи. Това не е популизъм, а отношение е грижа в труден за всички момент", каза в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова.

"Най-ниските пенсии в ЕС са в България, минималната пенсия не гарантира физическото оцеляване", отбеляза народният представител от левицата Георги Гьоков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Ми
преди 3 седмици
Той мандата ти ще свърши в края на октомври, тогава ще духат супата пенсиите. Сигнализирай за неуместен коментар