Мутафчийски: Маските са шансът да изчакаме ваксина, без да се разболеем

Toй отбеляза, че предпазните средства трябва да се носят правилно и задължително на затворени места

01.10.2020 | 10:36 Редактор: Ивет Арабова
Мутафчийски: Маските са шансът да изчакаме ваксина, без да се разболеем

"Въоръжените сили все още са по-изолиран контингент. Те представляват един модел за поведение, който може да бъде реплициран. Общият брой на заразените е 96 във въоръжените сили, имаме 10 заразени курсанти", обяви на брифинг в Здравното министерство председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Най-големите огнища са в поделение в Централна България - около 30 човека. Около София също е имало около 20 човека в две поделения, но тези процеси са преодолени.

"Нашите отговорности са много сериозни и работим активно. Поне 15% не носят маските си както трябва. На 8 септември тази година излезе статия, която дава общите насоки какво да направим, за да изчакаме ваксината, без да се разболеем. Шансът е носенето на маски", подчерта ген. Мутафчийски.

По думите му още през 1936 г. е установено, че носенето на предпазни маски намалява вирусния товар при инфекцията от вариола.

"Тези, които носят маски, приемат много по-малък вирусен товар, прекарват болестта леко и изграждат имунитет. Това е доказано напълно в азиатските страни - там традицията на носене на маски е от 2003 г. Капитан на круизен кораб в Аржентина с огнище на коронавирус издава заповед за маски за целия персонал с висока степен на защита, а всички пасажери са с хирургически маски. 80% от заразените с коронавирус го прекарват безсимптомно или с лека симптоматика", даде пример председателят на НОЩ.

Ген. Мутафчийски отбеляза, че маската трябва да се носи правилно и задължително в затворени помещения. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 1
Корона
преди 3 години
Когато видя Мутафчийски и сие да си слагат ваксина, взета от поликлиника предназначена за народа , тогава ще повярвам , че може би няма нищо лошо нея. Но това ,, може би няма нищо лошо" , не е ,,със сигурност" . Не вярвам, на ваксините, и няма да си слагам никога ваксина. Те по закон са препоръчителни , но не и задължителни. Задължат ли хората да ги слагат , знайте , че ще сложат с тях и чип за проследяване и манипулация. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 1
12345
преди 3 години
"Капитан на круизен кораб в Аржентина с огнище на коронавирус издава заповед за маски за целия персонал с висока степен на защита, а всички пасажери са с хирургически маски. 80% от заразените с коронавирус го прекарват безсимптомно или с лека симптоматика", даде пример председателят на НОЩ" А за сведение аз ще ви предам, че при другите хора които нищо не правят около 85% процента го изкарват без никакви проблеми. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
1lev4e
преди 3 години
Кое не разбра? Да намали вирусния товар... Не да го спре, а да го намали..... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Тези маски, с които са самите те не спират вируса на ковид 19. Говорят глупости. Сигнализирай за неуместен коментар