Преизчисляват 1/4 от изравнителните сметки на столичани

По-малко от 1% били клиентите на "Топлофикация София", които подали сигнал или жалба

30.09.2020 | 17:20 Редактор: Ивет Арабова
Преизчисляват 1/4 от изравнителните сметки на столичани

Близо една четвърт от изравнителните сметки за парно и топла вода на столичани трябва да бъдат преизчислени. Това съобщи говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова.

Дружеството обслужва малко над 400 000 битови потребители. По-малко от 1% са клиентите, отправили сигнал или жалба. Общо до средата на септември жалбите са почти 2000, а в периода след удължаването на срока са постъпили малко над 300, които са свързани основно с по-късното изготвяне на отчета на уредите и изготвянето на изравнителните сметки.

"Заради пандемията кампанията на отчитане на уредите тръгна доста късно. Една част от фирмите за дялово разпределение не успяха в законово определения срок да отчетат уредите и не на последно място потребителите се притесняваха от влизането на външни хора в техните домове, така че в резултат на всички тези причини се стигна до необходимостта от корекция на близо 24% от изравнителните сметки", уточни Павлова.

В следващите няколко дни "Топлофикация" очаква окончателните изравнителни сметки да бъдат предоставени на дружеството, за да стигнат до клиентите заедно със септемврийските месечни сметки.

Павлова посочи още, че близо половината от жалбите са препратени към фирмите за дялово разпределение, защото са свързани с тяхната дейност, предава БНР.

По думите ѝ, ако повече потребители преминат на дистанционен месечен отчет, те ще плащат реалните си сметки и това е вариантът да кажат "довиждане" завинаги на изравнителните сметки и на цялото неудобство, свързано с осигуряването на достъп. Предстои "Топлофикация София" да приспадне от сметките на потребителите още около 13 млн. лева заради поевтинелия със задна дата природен газ. Това ще стане с фактурите за парно и топла вода за месеците август и септември.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК