Измряла риба в реките Разметаница и Джерман, изследват водата в тях

Взети са водни проби от отпадъчните води, зауствани от площадката на  "ТЕЦ Бобов дол“

26.09.2020 | 20:41 Редактор: Юлия Христова
Измряла риба в реките Разметаница и Джерман, изследват водата в тях

Изследва се чистотата на реките Разметаница и Джерман заради намерена измряла риба при вливането им.

Взети са проби и се чакат резултатите за чистотата на водите на Разметаница край ТЕЦ "Бобов дол" и при вливането ѝ в река Джерман след получени сигнали за умряла риба в този участък, казаха от РИОСВ-София. Ако бъдат установени замърсявания, ще бъдат предприети съответните наказателни мерки, коментираха за Националното радио от инспекцията.

Взети са водни проби за участъка от река Джерман преди вливане в река Струма. При участък от река Джерман, след вливане на река Разметаница, между с. Блажиево и с. Усойка и при участък от река Разметаница в с. Големо село, преди заустване на отпадъчните води на "ТЕЦ Бобов дол“. Измерените експресни показатели на място са в норма.

При участъка от река Разметаница, преди вливане в река Джерман, след заустване на отпадъчни води от ТЕЦ Бобов дол, е установено превишение на нормата за добро екологично състояние на водното тяло по показател  рН и електропроводимост. Взети са водни проби от отпадъчните води, зауствани от площадката на  "ТЕЦ Бобов дол“.

След получаване на резултатите и установяване на превишение на определените в Комплексното разрешително норми ще бъдат предприети административно-наказателни мерки от страна на РИОСВ-София съгласно екологичното законодателство. А местните хора  коментират, че най-вероятно, ако има замърсяване, то ще да е от централата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК