Стряскащо количество мъртва риба по бреговете на река Янтра

Според РИОСВ водата не е замърсена с химикали или опасни отпадъци

07.07.2020 | 18:30 Редактор: Наталия Тотева

Десетки килограми мъртва риба са изплували по бреговете на река Янтра край село Драганово на 6 юли. Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново (РИОСВ) започна проверка по случая. 

"След сигнал към 112 се е самосезирала и Регионалната инспекция по околната среда и водите. В следобедните часове бе извършена проверка на място. Съмненията са, че рибата е умъртвена с химически вещества", коментира кметът на село Драганово - Светослав Иванов.

При проверката обаче екоинспекторите не са констатирали замърсяване на водата с химикали и други опасни отпадъци.

"Химическо замърсяване във водата няма. На мястото на застойни участъци, където скоростта на водата е много малка, се наблюдава бълбукане. Считаме, че се активизират гнилостни процеси, които са съпътствани с отделяне на газове във връзка с анаеробно разлагане", каза главният експерт в РИОСВ Невена Петкова.

Хората в селото разказват, че мъртва риба в реката има почти всяка година. Според кмета сред местните рибари има съмнения относно истинската причина за появата ѝ. 

След като явлението се наблюдава по едно и също време всяка година, екоинспекторите смятат, че една от причините са гниещи процеси в застойните участъци на реката.

Вижте още в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК