Стотици килограми мъртва риба във Варненското езеро

Очаква се резултатите да са готови след седмица

20.05.2020 | 18:11 Редактор: Искра Ангелова

Огромно количество мъртва риба във Варненското езеро. Причините не са ясни, а експерти взеха проби за анализ от водата. Очаква се резултатите да са готови след седмица.

Преди ден, при обход на езерото, експерти на забелязват единици измрели рибки. Само за часове обаче картината се променя. 

"Мъртвата риба е като палитра нанесена върху тази част, бреговата част на варненското езеро в доста големи. Спокойно бих могъл да кажа, че е мор на тази риба, която е от вида трицона, гюмюш и тук-там някои попчета има", каза началникът на отдел "Риболовен контрол" към ИАРА - Варна Бейхан Хасанов.

Последвал сигнал и проверка на място от "Басейнова дирекция" и РИОСВ. Взети са проби за изследване на водата, от три места. Резултатите ще са готови до седмица. До тогава институциите отказват коментар, но рибари и местни имат своя версия.

"Казаха, че някакъв канал имало там спукан, какво било там не знам, и тука цялото езеро рибата умира. И даже не става за ядене, тя не става за нищо", каза местен жител.

Спуканата тръба за фекални води, която се излива в езерото от няколко месеца насам, обаче, е на голямо разстояние от мястото, където е намерена измрялата риба, казват експертите. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК