Награждават горския, открил 2-годишния Мехмед от Якоруда

Детето още е в болница, където му правят профилактични прегледи

25.09.2020 | 13:38 Редактор: Ивет Арабова

Горският служител, намерил 2-годишният Мехмед от Якоруда в гората ще бъде награден. Той ще получи грамота и 500 лева. В Якоруда очакват завръщането на момченцето, което в момента все още е в болница, където му се правят профилактични прегледи.

От напрежението в дома на малкия Мехмед днес няма и следа. Семейството му го очаква да се прибере.  "Добре спах и съм радостна, че след малко ще си дойде детето. Да плачеш, да се нервираш, това не е лесно", сподели майката на Мехмед - Фатиме.

Детето беше открито вчера следобед на 2 километра от дома му в гориста местност. Видял го горският служител Муртаза Клечов. "В гората беше детето, слязох, облякох го с моето яке, събух му чорапите и го обух. Обувки нямаше, по тениска и розови гащички", обясни Муртаза.

По думите му момченцето изглеждало добре и дори му се изплезило. Познал го от снимките в медиите и веднага сигнализирал полицията. Така близо 24–часовата акция по издирването на детето беше преустановена. 

"Благодаря на полицаите че се отзоваха толкова бързо и си свършиха работа, и го намерихме толкова бързо", каза бащата на детето Зия Юркин.

"В Якоруда ще работим в отдел "Закрила на детето" с цялото семейство, тъй като в момента са травмирани - ще бъдат насочени към социална услуга, която е в град Якоруда. До настоящия момент не е отваряна работа по случаи за нито едно от децата, тъй като не е имало сигнал нито от съседи, нито от близки роднини и други лица", отбеляза началникът на отдел "Закрила на детето" в Якоруда Фатима Чаушева.

Разследващите засега смятат, че малкият Мехмед сам се е скрил в гората. Роднините обаче не вярват в това Работата по разплитането на мистериозния случай продължава. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК